Pomeranian (dwergkees)

Wist je dat?
Pomeriaan is een veelgebruikte broodfokterm. De correcte benaming is dwergkees (nl) of pomeranian (eng).

Uiterlijk
Gewicht: 1,9-3,5kg
Schofthoogte: 18-23 cm

Karakter
Dwergkezen zijn trouw aan hun baasje. Het is een actief ras en houden ze zeker van een wandeling en veel avonturen. Daarnaast is het een heel sociaal ras dat zich past zich heel gemakkelijk aan een situatie aanpast. Je kan ze veel aanleren met de nodige tijd en veel geduld. Het is zeker een intelligent ras. Zoals in elk ras heb je verschillende karakters en ook bij de dwergkees. De ene is al wat aanhankelijker, rustiger dan de andere.

Vachtverzorging

Waar dient de vacht voor?

Een pomeranian heeft een boven- en ondervacht. Er is ook een constante lichaamstemperatuur van 38-39°, afhankelijk van de grootte van de hond.

Bij de dwergkees heb je een bovenvacht (= de dekharen) en een ondervacht (=onderwol). De huid en de ondervacht vormen samen de isolerende laag bij de dwergkees. In de winter werkt de ondervacht als isolatie tegen koude van buitenaf. In de zomer werkt de vacht als een soort airco. Tussen de haren van de ondervacht zit lucht en deze lucht is koel en zal de dwergkees in de zomer koel houden.
Wanneer je de vacht zou scheren ontneem je de dwergkees zijn natuurlijke isolatie en hebben ze een groter risico tot oververhitting of onderkoeling. De vacht beschermt daarnaast de huid ook tegen verbranding door de zon.

Wat mag wel als vachtverzorging?

Laat de vacht zoveel mogelijk intact, uiteraard moet deze wel klitvrij zijn. Scheren of zeer kort knippen kan een blijvende schade veroorzaken voor de vacht. Het kan zeer lang duren voor de vacht terug aangegroeid is naar zijn natuurlijke staat, maar het kan zelfs voorkomen dat de haren permanent wegblijven.

Het is belangrijk de vacht regelmatig te borstelen en af en toe te wassen. Daarnaast is het verwijderen van dode onderwol een must. Knippen van de vacht mag zeker, maar op een mooie en gezonde lengte. Wij geven je hierin graag advies en begeleiding.

Verzorging van de vacht

Bij een volwassen hond borstel je best de vacht 1 keer per week of om de 2 weken. Puppy’s borstel je best 1 keer per dag. Indien je te lang wacht met het borstelen zal de ondervacht gaan samenklitten en zorgt dat ervoor dat de huid niet voldoende meer kan ademen. Het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden. Wassen is niet altijd noodzakelijk als je de vacht geregeld goed borstelt. Het is toch aangeraden om elke de 2-3 maand naar een gespecialiseerd trimsalon te gaan.

Hoe borstel ik mijn dwergkees?

De dwergkees heeft een zeer volle vacht en staat daar bekend voor. Het beste begin je vanaf de oortjes en kam je in kleine stukjes naar boven toe en zo ga je langzaam stukje per stukje naar omlaag langs het hele lichaam. Door de vacht naar boven toe te kammen (weg van de huid), blijft de vacht mooi recht en vol staan.

Opvoeding
Het opvoeden van een pup vraagt veel tijd en geduld. In de puppyfase is het heel belangrijk dat je ze al veel gewoon maakt en activiteiten gaat doen zoals gaan wandelen, naar een speelweide gaan, naar de zee gaan,.. socialiseren is heel belangrijk!
Laat je puppy zien wie de baas is, want een dwergkees durft je uit te dagen.
Het is heel belangrijk dat je je puppy veel gewoontes aanleert zoals buiten laten zodra je ’s morgens opstaat, ze leren alleen thuis te blijven, … .

Voeding
Het beste wat je kan geven aan je pomeranian is graanvrije voeding. Ze zijn gevoelig aan hun darmen en granen zijn moeilijker te verteren. Daarnaast kunnen ze makkelijk wat slappere stoelgang krijgen indien ze iets eten wat de darmen niet gewoon zijn. Wij geven je hierbij graag het nodige advies.